Delaire Wine Estate - Wijnproeven met het mooiste uitzicht
19 januari 2012 
3 min. leestijd

Delaire Wine Estate - Wijnproeven met het mooiste uitzicht

Delaire is nou typisch zo’n wijndomein dat Mister Goodlife in de afgelopen 10 jaar met ´mixed feelings´ opzadelde. Het voormalig eigendom van de Zuid-Afrikaanse wijnschrijver John Platter leek altijd onder de maat te presteren afgemeten aan de ligging en potentie van de eigen wijngaarden. De plek, hoog op de Helshoogte Pas tussen Stellenbosch en Franschhoek, was altijd al geweldig met de prachtige panorama´s van de Banhoek Vallei waar overburen als Tokara en Thelema gehuisvest zijn, de kwaliteit van de wijnen was echter wisselend en soms zelfs teleurstellend.

Uitgekiende planning en nieuw elan
De reden voor de wisselvalligheid bleek achteraf vrij logisch. In 2003 werd Delaire verkocht en sindsdien was men met voorbedachten rade bezig om van Delaire een van de vooraanstaande wine estates van Zuid-Afrika te maken en het enorme potentieel eindelijk volledig te gaan benutten. Zoiets kost tijd en kan ook leiden tot een aantal ‘verloren’ jaren.
De enorme kapitaals injectie door nieuwe eigenaar, de Zwitserse diamanten-tycoon Laurence Graff, een herbeplantingsplan voor de wijngaarden, het vervaardigen van een nieuwe state of the art kelder, een moderne tasting room, 2 restaurants en een luxueuze lodge met spa hebben er toe geleid dat Graff’s ambitie om Delaire-Graff, zoals het estate inmiddels heet, op te stoten in de vaart der volkeren, inmiddels wel als geslaagd mag worden betiteld.

Nieuwe wijnmaker en nieuwe wijnen
Wat de wijnen betreft zijn er diverse redenen aan te wijzen die eraan hebben bijgedragen dat wisselvalligheid is ingeruild voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Allereerst werd de helft van de 44 hectare aan eigen wijnstokken vervangen door nieuwe, dit na zorgvuldig grondonderzoek op basis waarvan de specifieke klonen werden geselecteerd. Daarnaast werd besloten voor de assemblage van de wijnen ook gebruik te maken van druiven uit andere herkomstgebieden zoals Olifantsrivier en Durbanville of druiven van andere gebieden binnen de Stellenbosch regio. Dit niet alleen om aan het gewenste volume te kunnen komen maar ook om blends te kunnen maken die de positieve karakteristieken van de diverse herkomstgebieden in zich verenigen. Belangrijk was ook de komst van een nieuwe wijnmaker in 2007. Eerst als assistent en vanaf 2009 als hoofd is Morné Vrey mede verantwoordelijk voor het geplande succes dat Delaire anno 2012 ten deel valt. Zijn Sauvignon Blanc 2009 was een instant succes en kreeg onmiddellijk een 5 sterren score in de John Platter wijngids. Inderdaad dezelfde John Platter die ooit eigenaar was van Delaire. Enigszins bescheiden laat Vrey, voormalig assistent wijnmaker bij Hazendal, desgevraagd wel weten dat de bijkans ongelimiteerde mogelijkheden die hij van Graff krijgt en de ultra moderne kelder die hij tot zijn beschikking heeft zijn resultaten positief beïnvloeden. Begrijpelijk maar zijn motto ‘op zoek naar maximale fraicheur en de puurste fruitexpressie mogelijk’ gaf Mister Goodlife de indruk dat Vrey goed weet wat hij wil, hetgeen proefondervindelijk ook bewezen werd.

Proeven en The Good Life
Wijnproeven bij Delaire–Graff is een belevenis op zich. De Wine Lounge, ruim, met open haard, lederen stoelen en glazen lampen is toch echt wat anders dan de gemiddelde tasting room. En dan dat uitzicht vanaf het terras! Mister Goodlife stond met een glas heerlijke Coastal Cuvee Sauvignon Blanc 2010 in de hand te kijken naar de wijngaarden en de bergen en bedacht zich dat afgezien van de Douro Vallei in Portugal er toch maar weinig wijngebieden in de wereld zijn die wat hem betreft zo tot de verbeelding spreken als de Zuid-Afrikaanse Cape Winelands. De lichte en uiterst elegante Sauvignon Blanc die hij proefde, gemaakt van druiven uit Stellenbosch en Durbanville waaraan ook 5% Semillon was toegevoegd, beviel hem zeer. Toen Vrey vervolgens de 2 topwijnen van het estate liet proeven, de Reserve White (60% Semillon van 40 jaar oude stokken uit Franschhoek en 40% Sauvignon Blanc) en de Reserve Red (100% Cabernet Sauvignon van de eigen wijngaarden in Stellenbosch), was Mister Goodlife overtuigd dat de tijden echt waren veranderd en dat Delaire-Graff werkelijk op weg is om zich onder de top van de Zuid-Afrikaanse wijn te scharen. Gelukzalig keek hij uit over de Banhoek Vallei en stuurde een sms aan een vriend: “Kom snel, The Good Life is hier in volle gang!”

Bekijk hieronder een filmpje of het Delaire Wine Estate


Boek jouw verblijf bij Delaire Graff Wine Estate Lodges & Spa via Exclusive Culitravel


Deze column is ook gepubliceerd in het magazine “Oog voor Zuid-Afrika”

Over de schrijver
"Mijn naam is Jos van Krimpen maar men noemt mij al jaren Mister Goodlife. Ik heb oog, oor en gevoel voor dingen die mensen een feel good ervaring bezorgen en combineer dat met oprechte interesse in 'de ander'. Op dit blog kun je lezen over wat ik in de afgelopen 20 jaar als Mister Goodlife zoal heb beleefd en wat er op dit moment speelt in The Good Life in Zuidelijk Afrika. Ik wens je veel leesplezier en voorpret!" Wil je meer weten over de reizen die ik organiseer voor mijn gasten in Zuidelijk Afrika en wil je zelf The Good Life ervaren, klik hieronder dan op 'website'.
Mister Goodlife - Jos van Krimpen

Gratis Good Life Sessie met Mister Goodlife

"Ik ben benieuwd naar jouw wensen, verwachtingen, dromen, en natuurlijk jouw vragen over The Good Life in Zuidelijk Afrika. Of misschien wil je me wel wat vertellen over jouw Good Life ervaringen."


"Dit gesprek heeft als doel om jou op weg te helpen met het plannen en realiseren van jouw droomvakantie in Zuidelijk Afrika!"