The Good Olive Life

Mister Goodlife lunchte met een van de grootste experts op het gebied van olijven en olijfolie in Zuid-Afrika, Linda Costa, bij Manny’s Kitchen, een relatief low profile eettentje in Botrivier, een dorpje net over Sir Lowry’s Pass en route naar Hermanus op zo’n vijftig autominuten van Kaapstad. De van het eiland Madeira afkomstige chef Manny de Andrade serveert hier traditionele Portugese gerechten met Zuid-Afrikaanse smaken door de gebruikte verse kruiden en chili uit eigen tuin. Ook de wijnen (Luddite en Beaumont) en olijfolie (Gabrielskloof en Anysbos) die hier geserveerd worden komen uit de regio (Botrivier- Elgin)

Linda had Mister Goodlife bij Manny’s Kitchen uitgenodigd erop vertrouwend dat hij de ‘eerlijkheid’ in de keuken en de kwaliteit van het gebodene op waarde zou weten te schatten en de ‘simpele’ setting voor lief zou nemen. En gelijk had ze. Het Good Life gevoel kwam al in recordtempo opzetten toen Manny de Portugese sardientjes en Mozambique prawns (garnalen) aanbeval en Linda met wat vers brood en Anysbos olijfolie (hier geserveerd in een origineel vintage coca-cola flesje) in de hand een update startte omtrent de stand van zaken in de olijfolie-industrie.

‘Wereldwijd gaat de kwaliteit van olijfolie omhoog. Vooral de ontwikkelingen in Spanje kunnen me bekoren. Spanje doet echt niet meer onder voor Italië. Ook ben ik blij dat Frankrijk het bestrijdingsmiddel RoundUp in de ban heeft gedaan. En over Zuid- Afrika: ‘Ik ben positief. Hoewel de grote droogte van vorig jaar, met name de nogal hete oktobermaand, voor een kleinere oogst in april 2019 zal zorgen, ben ik vooral blij over de enorme vooruitgang die het toch al hoogstaande niveau van de Zuid-Afrikaanse olijfolie in recente jaren heeft meegemaakt. Ook de toename van het aantal Zuid- Afrikaanse olijfolie producenten die focussen op kwaliteit en niet op kwantiteit stemt me tevreden, net zoals de toename in export van de Zuid-Afrikaanse olijfolie naar onder andere Europa.’

Mister Goodlife dacht bij die laatste opmerking van Linda meteen aan CultiCuli by V&T, de Nederlandse importeur van kwaliteitsolie uit Zuid- Afrika die onder andere Tokara en Andante in het portfolio heeft.

Olijfolie in het bloed 

Als telg van de beroemde Costa familie – haar opa emigreerde met een olijftak onder de arm naar Zuid-Afrika en was grotendeels verantwoordelijk voor de groei en bloei van de olijfindustrie in Zuid- Afrika ontwikkelde Linda, die ook microbioloog is, een liefde voor olijven en olijfolie die haar, samen met de ervaring van het werken in het familiebedrijf en haar grote ruik- en proefkwaliteiten, op een niveau van ‘savant’ bracht.

Een erkenning en status die haar een plaats geven in menig nationaal en internationaal proefpanel en als spreker op congressen. Ook vliegt ze de wereld over om producenten te adviseren over type olijven, het blenden van olijfolie, de keuze voor bepaalde machines of de wijze van olijven verwerking.

Linda’s passie voor olijfolie gaat verder dan de culinaire aspecten: ze geeft al jaren workshops waarin de gezondheidsvoordelen van olijfolie een prominente plaats krijgen. De toename van het consumentenbewustzijn omtrent deze gezondheidsvoordelen is voor Linda een doelstelling op zich. Op Mister Goodlife’s vraag hoe ze die doelstelling de komende jaren verder zou willen invullen kwam een gedecideerd antwoord: ‘De focus moet liggen op voorlichting over olijfolie in ‘everyday cooking’ en het wegnemen van wijdverbreide misverstanden over olijfolie.’

Linda vertelde vervolgens dat ze nog een missie voor de komende jaren heeft: ‘Daar waar het beeldmerk van een olijftak al tijden wordt gebruikt als symbool voor vrede in de wereld, zal ik me inzetten om een olijfolie-beeldmerk het symbool te maken voor vrede in het lijf.’ Mister Goodlife kon de woordspeling niet laten liggen, het was een schot voor open doel: ‘Dat zeg ik’, antwoordde hij in het Nederlands, ‘The Good Lijf.’ Lachend tilde Linda het colaflesje met Anysbos olijfolie op en stelde voor na de lunch even bij Anysbos, dat tien kilometer verderop gevestigd bleek, langs te gaan. Mister Goodlife realiseerde zich dat hij het vervolg van deze middag vast zou kunnen bestempelen als The Good Olive Life.

Over de schrijver
"Mijn naam is Jos van Krimpen maar men noemt mij al jaren Mister Goodlife. Ik heb oog, oor en gevoel voor dingen die mensen een feel good ervaring bezorgen en combineer dat met oprechte interesse in 'de ander'. Op dit blog kun je lezen over wat ik in de afgelopen 20 jaar als Mister Goodlife zoal heb beleefd en wat er op dit moment speelt in The Good Life in Zuidelijk Afrika. Ik wens je veel leesplezier en voorpret!"Wil je meer weten over de reizen die ik organiseer voor mijn gasten in Zuidelijk Afrika en wil je zelf The Good Life ervaren, klik hieronder dan op 'website'.
Mister Goodlife - Jos van Krimpen

Gratis Good Life Sessie met Mister Goodlife

"Ik ben benieuwd naar jouw wensen, verwachtingen, dromen, en natuurlijk jouw vragen over The Good Life in Zuidelijk Afrika. Of misschien wil je me wel wat vertellen over jouw Good Life ervaringen."


"Dit gesprek heeft als doel om jou op weg te helpen met het plannen en realiseren van jouw droomvakantie in Zuidelijk Afrika!"