In elke editie van Oog voor Afrika neemt Jos van Krimpen de lezer in zijn column mee naar The Good Life in Zuidelijk Afrika. Bespiegelingen over mensen, plekken, activiteiten, natuur en cultuur door de man die door zijn gasten werd omgedoopt tot Mister Goodlife, www.mistergoodlife.nl. Als meester van het goede leven houdt hij eeb verborgen parel tegen de X-factor meetlat.
Tswalu Kalahari Reserve Eco-toerisme op het hoogste niveau
Het begon al bij aankomst in de hangar op het vliegveld van Johannesburg; De gastvrijheid en professionaliteit die de hostessen in de luxe ontvangstlounge ten toon spreidden waren een voorbode van de werkelijk indrukwekkende belevenissen in dagen en nachten die zouden volgen in het Tswalu Kalahari Reserve in de Zuid-Afrikaanse Noordkaap provincie..
Na een rustige en veilige vlucht met het privé vliegtuig dat Tswalu gebruikt om de gasten vanuit Johannesburg of Kaapstad in te vliegen en de vriendelijke ontvangst bij The Motse lodge waande Mister Goodlife zich onmiddellijk ‘ou of Africa’. Hij realiseerde zich dat er weinig safari lodges zijn die zo exclusief en afgelegen zijn dat privacy een vanzelfsprekendheid is. Dit malaria-vrije (!) reserve is bijna 100.000 hectare groot en heeft met The Motse, waar maximaal 20 gasten verblijven in vrijstaande ‘chalets’ en de privé villa Tarkuni, waar eigenaar Nicky Oppenheimer, bekend van De Beers (diamanten) en Anglo-American (mijnen) zelf ook verblijft, slechts ‘ruimte’ voor 30 gasten. Elk stel of familie krijgt bij Tswalu ook de beschikking over een eigen landrover met ranger en tracker en je kunt dus ook je eigen safari programma samenstellen zonder rekening te hoeven houden met andere gasten.
Mister Goodlife liet zich onderdompelen in deze ultieme combinatie van natuur, luxe accommodatie en topservice en was verrukt over het hoge culinaire niveau, de voor gasten vrij toegankelijke wijnkelder en natuurlijk het speciale sleep out deck ‘The Malori’ waar hij in de open lucht onder de sterren sliep. Toen hij de volgende ochtend ontwaakte voelde hij zich werkelijk ‘in de natuur’ en bevoorrecht om met de vaste eigen ranger te overleggen over tijdstip en vorm van de safari: te voet, te paard of met de landrover. Elke variant leverde weer andere dieren op; de fauna van Tswalu bleek behalve de Big 4 (er zijn geen olifanten in de Kalahari) veel zeldzame dieren te omvatten die juist in het krugerpark en andere private game reserves niet te zien zijn: aardvark, pangolin, honey badger, aardwold, porcupine, african wild dog en african wild cat en de door een TV serie beroemd geworden meerkatten. Toen Mister Goodlife oog in oog stond met de befaamde Kalahari leeuwen (zwarte manen en 20% groter dan de andere leeuwen op het Afrikaanse continent) en later tijdens zijn verblijf bij The Motse ook nog cheetahs in volle vaart voorbij zag snellen wist hij dat Tswalu de ultieme safaribestemming zou worden voor zijn gasten die The Good Life zoeken.
Tijdens de gesprekken met de alle betrokkenen in leerde Mister Goodlife dat de inkomsten die Tswalu genereert door een select gezelschap van gasten te verwelkomen in The Motse en Tarkuni volledig ten goede komen aan de socio-economische ontwikkeling van de community en conservatie van de natuurlijke omgeving en het herstel van de biologische diversiteit. Daartoe werd ook de Tswalu Foundation gestart in 2008 die onderzoek naar de unieke flora en fauna in de Kalahari stimuleert en mogelijk maakt. Daarmee staat Tswalu op eenzame hoogte als het om Eco-toerisme gaat concludeerde Mister Goodlife terwijl hij in de main lodge van The Motse de tentoongestelde resultaten van diverse onderzoeken bekeek.
Lopend naar het vliegtuigje dat Mister Goodlife naar Kaapstad zou brengen keek hij nog eens om zich heen en maakte in zijn hoofd een screenshot van Tswalu. Deze plek wilde hij delen met zijn reizigers, de beperkte beschikbaarheid en hoge prijsniveau mochten daar geen belemmering voor zijn! Toen de vriendelijke hostess in de lounge van de Tswalu hangar op het vliegveld van Kaapstad vroeg of hij genoten had antwoordde Mister Goodlife met de tegenvraag wanneer de eerstvolgende mogelijkheid bestond om terug te keren.